Help

Multiple Emails Sending from Automation - Doesn't Show up in Run Log

Topic Labels: Automations
3137 12
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Alicia_Berg
5 - Automation Enthusiast
5 - Automation Enthusiast

I’ve encountered this problem a number of times now.

I have many automations set up for various projects. Seemingly randomly, some of my automations will rapid fire 10-20 emails to the recipients. These “runs” are not shown in the “run log.” It only shows that automation running one time. However, the email recipients receive multiple emails of the same record.

It’s a huge problem for us, as we are using these automations to run projects for our clients and I don’t want to spam their email inboxes.

Anyone else have this happen to them?

I have tried changes my trigger from a “matching conditions” to “entering a view” with a specific filter. No luck. Again, it doesn’t happen every time, only with certain records. At first, I thought maybe it was if the attachment file was too big, but that doesn’t seem to be the case.

Help please!

12 Replies 12
Allen_Moldovan
7 - App Architect
7 - App Architect

Back when I had a zappier account, i had it linked to my outlook to throw out emails. any way, I changed a view filter which was referenced by my automation. I blasted about 1200 unwarranted charge back emails to vendors. Almost got me the boot

It would be great if airtable implemented some type of flood control. EG: stop and wait for go given some amount of automation triggers per second.

Regarding your problem, i doubt it is Airtable. I would turn the problem child off and error check.

@kuovonne charges 45 ducks for 30 minute sessions. Rumor has it she was born the same time Airtable lauched. I would go solicit her if the error hasn’t been ironed out yet.

. These “runs” are not shown in the “run log.

This would indicate the problem is in whatever code runs as part of your automation.

Or that it might not even be on the Airtable end, if you’re using no-code middleware like Zapier.

Either way, it’s impossible to say for certain without delving into the whole system, so like Allen already suggested, you’ll want to look into hiring help. There’s a subforum for that, leave your contact info and you’ll probably have half a dozen offers in your inbox by the end of the day.

And if you already paid for someone to write that automation, I suggest contacting them and ask for a debugging session. I’d say it’s unlikely they’d want to charge extra for fixing shoddy work.

Thanks! Yea, my IT support also thinks it is not airtables fault.

Appreciate the help.

Haha, well unfortunately - the shoddy work is my own :grinning_face_with_sweat:

I don’t have any code happening in the Automation. Just a straight conditional trigger to send email action.

Probably would be best to solicit some help. Thanks!

It is very strange that the runs are not showing up in the log. Could you have multiple automations and it is actually some other automation that is firing the extra emails?

You also need to be very careful with your trigger, especially if the conditions depend on fields that are typed.

I went ahead and booked some time with you! One of my collogues seem to think it only happens with 15mb and larger file attachments. I’ll double check that.

No typed fields in the trigger, but the conditions are a little precarious, potentially. Although when I had trouble with conditions in the past, it would always show duplicate runs in the run log. Makes me think that maybe the email recipients are somehow bouncing the email back to the automation in a loop of doom?

Maybe that’s not how the interworking of emails work. :upside_down_face: But I definitely admit, I’m lacking serious knowledge in that arena.

That’s only unfortunate if you don’t make this a learning opportunity. :slightly_smiling_face:

Understanding highly abstract stuff like software is difficult enough, but learning to create applications (an automation is essentially a program, no matter the size or whether the creator has seen any code) - that’s a whole different ball game.

Taking ones and zeroes representing electrical charge and turning them into automated notifications landing in our pockets is one one of the most difficult things we’ve ever accomplished as a species. So what if it takes some time to fine-tune the quantity? :joy:

And even if the root cause ends up being something nonsensical that no one could have reasonably predicted (which is often the case because the way computers reason doesn’t come naturally to anyone sane), the situation can at the very least be a lesson on the importance of testing in software production - test early, test often, test everything, including your tests.

I wholeheartedly agree!! Thanks for the encouragement! :blush: :smiling_face_with_sunglasses:

Sarah_Farnswort
4 - Data Explorer
4 - Data Explorer

I’ve been having the same issue! Automation Run History shows it’s runs successfully, once, but despite that, multiple duplicate emails are being received. It seems like it’s happened a few times over the last couple of weeks, but it’s happened many times this evening.

We have a few different automations set up to send emails triggered when a record matches conditions. It’s a pretty simple trigger. We have some Airtable forms set up that team members complete, and the automations watch one or two single select fields towards the end of the forms. Once the forms are submitted, the emails then get sent to multiple email addresses - one entered into the form, two that come from a formula field based on a single select field in the form, and a list of other email addresses.

We have completed about 300 forms over the last few weeks, with the vast majority successfully triggering emails. Occasionally the automations fail due to large attachments or email address typos, and in these cases the records can be updated and resubmitted, triggering the email automation successfully.

The multiple duplicate email issue has happened across at least two different automations that were set up in two different tables in the same base (capturing data from at least two different forms). The automations are similar, based on the same kind of trigger.

The multiple email issue doesn’t happen consistently, only occasionally, over the last couple of weeks, though today it has happened many times. When I first noticed it happening this evening, I went to view the record and accidentally changed the field that triggers the automation, and it again resent multiple copies of the same email to the email list.

I have now temporarily amended the automation to just email directly to me when triggered, in an effort to test and fix the error, but since doing this I haven’t been able to recreate it so am a bit lost.

Any advice would be greatly appreciated!